любопитно

Начало | любопитно | Какво са коралите, животни, растения или скали?

Какво са коралите, животни, растения или скали?

Аз детето | 2016-04-15

Какво са коралите, животни, растения или скали?

Мислили ли сте си някога как изглежда раят или най-красивото място на света? Какво първо ви идва наум? Навярно при всеки отговорът ще е различен – за едни е хубава книга, за други дъжд от шоколад, за трети стая пълна с малки патета. Въпреки това много хора биха казали, че за тях раят е място, където е топло, слънчево и пълно с тропически плажове, на които да се излежават цял ден. Ако и вашата идея за рай е подобна или поне за страхотно прекарване и включва кристално чисти води, сигурно бихте прекарали часове наред всеки ден в плуване и гмуркане в това обкръжение. В допълнение към всички красиви риби в цветовете на дъгата, които ще видите там, сигурно ще оцените подобаващо и красивата гледка на кораловите рифове. Несъмнено както си плувате покрай тях и ги разглеждате отблизо, няма как да не се запитате какво всъщност са те – животни, растения или камъни, след като приличат по малко и на трите. Изглеждат като камъни, но пък са вкоренени в дъното като растения, а са и живи. Какво са те?

Учените ще ви кажат, че коралите са безгръбначни животни. Те принадлежат към цветна група от животни наречена Мешести, техни братовчеди са... медузите и морските анемонии. Тези интересни същества, защото те са такива, са съставени само от стомах и уста, заобиколена от малки пипала. За разлика от растенията, коралите не могат да произвеждат сами храната си. Вместо това те притежават малки „оръжия“ за хранене, които много приличат на пипала и ги използват, за да улавят храната, която се движи около тях. Въпреки това ние не можем да познаем какво точно са те, нито да видим лицата им, защото за разлика от повечето животни, коралите нямат така видими части от тялото си. В действителност нещото, което ние наричаме корал се състои от стотици или дори хиляди миниатюрни коралови същества, известни с не така красивото име полипи.

Всеки полип има меко тяло и за да оцелее, извлича калций от морската вода, който превръща в разтвор на калциев карбонат, с който се обгръща като с черупка. След това разтворът се втвърдява до получаването на варовик и когато хиляди и хиляди полипи направят същото и са близо един до друг, те се съединяват в коралов риф и започват много да приличат на огромна красива скала. Коралите също така са и неподвижни животни, това означава, че те се прикрепят за океанското дъно и край, затова приличат малко и на растения.

Коралите споделят и специална симбиоза с някои видове водорасли и често живеят в рамките на техните тъкани. Микроскопичните водорасли помагат на коралите и обработват метаболитните им отпадъци, като ги използват за своето хранене – фотосинтезата си. Учените смятат, че тази връзка между корали и водорасли съществува вече от 25 милиона години. В действителност те вярват, че именно това е причината кораловите рифове да са най-големите живи структури на Земята, съперничещи дори на най-големите и стари дървета на нашата планета.

Вижте още:
Кораловият риф е най-големият жив организъм
Удивителните животни, които морската вода крие



Коментари
3 коментара

анонимен анонимен, анони г.,

Публикувано на 15.05.2016

"Изглеждат като камъни, но пък са вкоренени в дъното като растения, а са и живи"...... точно така, понеже растенията не са живи, нее....

Петя , ,

Публикувано на 07.12.2016

Да но тук се говори и за камъни, те живи ли са според теб?

Иви Николова, 10 г.,

Публикувано на 25.03.2019

Всичко много ми помогна

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град