Ируканджи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ируканджи в пластмасов контейнер

Ируканджи са малки, изключително отровни медузи, срещани във водите край Австралия.[1] Познати са два вида ируканджи: Carukia barnesi и открития през 2007 г. Malo kingi.[2]

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Тялото на медузата е с размери от 12 до 25 mm, но пипалата ѝ достигат от 5 cm до 1 метър.

Отрова[редактиране | редактиране на кода]

След ужилване се появява т. нар. „Синдром ируканджи“, при който се наблюдават мускулни спазми, силни болки в гърба и бъбреците, парещо усещане по кожата и лицето, главоболие, гадене, потене, повръщане, сърцебиене и високо кръвно. Самото ужилване не е много дразнещо, гореописаните сипмтоми се появяват след около 30 минути и траят от няколко часа до няколко дена. Жертвите трябва да се хоспитализират.

Когато се приложи подходящо лечение, изходът не е фатален, но през 2002 г. двама души са починали след ужилване от ируканджи, което подсилва страховете от медузата.

През 1966 г. д-р Джак Барнс от Кеърнс, Куинсланд, Австралия доказва, че синдромът ируканджи действително се причинява от медузата ируканджи, като за да се убеди в това, той се подлага на ужилване, заедно с 14-годишния си син и пазача им. След като са откарани в болницата, тримата оживяват. За това, след 31 години, през 1997 г. Барнс е награден с Награда Дарвин [3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Irukandji Jellyfish // irukandjijellyfish.com. Посетен на 3 декември 2012. (на английски)
  2. Gershwin, Lisa-Ann. Malo kingi: A new species of Irukandji jellyfish (Cnidaria: Cubozoa: Carybdeida), possibly lethal to humans, from Queensland, Australia // Посетен на 23 юли 2010. (на английски)
  3. Fred Walker. Stingy Scientist // DarwinAwards.com, 1997. Посетен на 23.04.2008. (на английски)