Водорасли - храна и лекарства

 



Водораслите са много богати на морски минерални елементи , които могат да представляват до 36% от сухото му тегло. Съдържат натрий, калций, магнезий, калий, хлор, сяра и фосфор; като микроелементи съдържат йод, желязо, цинк, мед, селен, молибден, флуор, манган, бор, никел и кобалт.

Водораслите са известни предимно като източник на нутриенти. Най-високото съдържание на йод се намира в кафявите водорасли,  варира от 1500-8000 стр / мин (части на милион) и сухота в rockweed (Fucus) от 500-1000 стр / мин. В повечето случаи, червените и зелените водорасли имат по-ниски съдържания, около 100-300 стр / мин в сухи водорасли, но остават високи в сравнение с всички земни растения. Дневното изискване за възрастни, (в момента се препоръчва при μ 150 г / на ден) може да бъде обхванато от много малки количества от морски водорасли. Само един грам изсушени кафяви водорасли осигурява от 500-8000 μ грама на йод и дори зелени и червени водорасли (като лилаво nori, който се използва в японските кухня) предвижда μ 100-300 грама в един грам.

В много страни, йод се добавя към солта да се осигури адекватни нива . Въпреки това, някои развиващи се страни са все имат много болести под въздействието на ниска доза йод. Китай е най-многобройното население, с историята на ниска доза йод, следвана от Индия.

Освен йод, морските водорасли са едни от най-богатите растителни източници на калций. Съдържанието е  обикновено е около 4-7% сухо вещество. От 7% на калций, един грам сухи водорасли осигурява 70 мг калций, в сравнение с ежедневното изискване от около 1000 мг. Все пак, това е по-високо ниво, отколкото храните на  млечна основа.

Съдържание на протеин в морски водорасли варира до известна степен. То е по-ниско. Кафявите водорасли са с 5-11%  на сухо вещество, сходни в количествено отношение на бобовите култури в 30-40% от сухото вещество в някои видове червени водорасли. Зелени водорасли, които все още не са събрани много, също имат значително съдържание на протеин, т.е. до 20% сухо вещество. Spirulina,  е добре известно, с много високо съдържание, т.е. 70% от сухото вещество.


 

Ecklonia

Porphyra

Sargassum
Laminaria


Може би най-широко известните морски водорасли, използвани за храна са Porphyra, което буквално означава, лилаво - отразява  цветовете в природата. Китайското им име е zicai, което означава, лилави зеленчуци. Класира се сред червените водорасли, които са с пурпурно червен пигменти. При обработката на добива на храна, която е известна в Япония, както nori, червени пигменти, са губят и крайния продукт е с тъмно зеленикав цвят. Nori се използва за увиване Суши и за многобройни закуски.





{START_COUNTER}