10 здравни ползи от водораслите

За по-добро здраве!
10 здравни ползи от водораслите

Водорасли е обединяващото име на няколко десетки хиляди групи низши спорови растения между които няма родствена връзка. Всички те са произлезли като самостоятелни групи от преди около 1,8 милиарда години. Съществуват около 30 000 вида зелени, кафяви, червени или кремъчни водорасли обитаващи океани, морета, реки, езера и други водни басейни.

Има три основни вида водорасли въз основа на техните пигменти и оцветяване: зелени водорасли (Chlorophyta), кафяви водорасли (Phaeophyta) и червени водорасли (Rhodophyta). В рамките на тези категории морски водорасли има десетки ядливи сортове, които носят изключителни ползи за здравето на човека.

Някои добре известни сортове годни за консумация включват Нори, Келп, Спирулина, Хлорела, Уакаме и Дулсе.

Водораслите са популярно ястие в много страни, но единствено се различава начина им на приготвяне. Например в Япония, Нори е често консумирано червено водорасло, където се използва предимно за увиване на суши. Келп и Уакаме са видове кафяви водорасли, които са широко разпространени и използвани в кулинарията в Далечния изток като ароматизираща подправка на яхнии, супи и във вид на салати. В Ирландия, Шотландия и Уелс, водораслите Дулсе се използват за подготовка на овесени супи, хляб и като подправка на редица традиционни ястия.

1535059Thinkstock/Guliver

Водораслите освен че добавят неповторим вкус на редица ястия, но също така осигуряват на организма и множество ползи за здравето, които не трябва да пренебрегваме, ако искаме да се храним пълноценно.

Водораслите са богати на хранителни вещества, минерали, витамини, аминокиселини и протеини. Съдържат калий, калций, магнезий, желязо, йод, както и витамините А, В, С, D, E, фибри, хлорофил, алфа-линоленова киселина, фенолови киселини, Омега 3,6 и 9. Водораслите са богати на фитонутриенти като сулфатни полизахариди и лигнани, за които е доказано, че имат противовъзпалителни, противовирусни и раково-защитни свойства.

Тези хранителни вещества превръщат водораслите в отлична превенция срещу редица тежки заболявания като в същото време поддържат доброто здраве на хора, които нямат каквито и да е било оплаквания.

Всеки от видовете ядливи водорасли имат своите специфики, които не са за пренебрегване.

Единствено точната информация ще ви даде възможност да направите правилен за себе си избор, за да знаете кой от тях да включите в ежедневното си меню.

Предлагам ви 10 основателни причини да ги направите част от хранителният си режим.

1534896Thinkstock/Guliver

1. Превенция срещу ракови заболявания
Наличието на лигнани в морските водорасли спомага за намаляване риска от рак на гърдата. За лигнаните е известно, че потискат растежа на раковите клетки и предотвратява развиване на всякакъв вид ракови клетки, които трайно да се настанят в организма.

Освен съдържание на лигнани, морските водорасли са добър източник на фолиева киселина и витамин В. Според последните проучвания – диети богати на фолиева киселина се считат за добра превенция срещу рака.

2. Сърдечно-съдови заболявания
Благодарение на съдържащите се във водораслите магнезий, фолиева киселина и калий се смята, че подпомагат сърдечната дейност, намаляват високото кръвно налягане и риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания.

3. Противовъзпалителни, антибактериални и противогъбични свойства
Водораслите съдържат сулфат полизахариди, наречен фукоидан. Фукоиданът притежават изразени антибатериални и противовъзпалителни действия срещу патогенните бактерии като същевременно с това има положително въздействие върху нормализиране на чревната флора и функциите на стомашно-чревния тракт. Множество изследвания са доказали неговата регенерираща способност върху клетките и тъканите. Добра превенция срещу астма, артрит и депресия.

4. За отслабване
Водораслите са без съдържание на мазнини и са с ниско съдържание на калории, а са изключително засищаща храна. Съдържанието на фибри в морските водорасли ще ви помогне да възстановите работата на червата и подобрява обмяната на веществата.

5. Намаляват кръвната захар
Благодарение на съдържащите се фибри предотвратява покачване на кръвната захар.

1534897Thinkstock/Guliver

6. Освобождаване от стреса
Във водораслите са намерени пантотенова киселина и рибофлавин, които поддържат здравето на надбъбречните жлези, което пряко влияе върху стреса.

7. Здраве за щитовидната жлеза
Водораслите са чудесен източник на йод. Йодът е от съществено значение за нормалното регулиране на функцията на щитовидната жлеза. Без достатъчно количество йод в организма тироидните хормони не могат да бъдат синтезирани правилно, което от своя страна засяга метаболизма и редица физиологични функции.

8. Предотвратяване на вродените дефекти
Водораслите са с високо съдържание на фолиева киселина, която е пряко свързана с предотвратяване на спина бифида.

9. Регулира естрогена
Изследванията показват, че консумацията на морски водорасли може да помогне за регулирането на естроген и естрадиол нивата.

10. Поддържане на здрави кости
Водораслите съдържат големи количества калций, който е необходим за укрепване на костите и намалява риска от остеопороза.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април