IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Освен вкусни и полезни, мидите могат да бъдат и опасни

17 април 2013 08 00

Едни ги обожават, други ги мразят

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Мидите са храна на крайностите. У едни хора те предизвикват силна любов, а у други – истинска омраза. За някои те са деликатес и един от най-великите дарове на морето и природата. За други те са слузести, лошо миришещи чудовища, или по-лошо – токсични алергени.

Ако сте в категорията на хората, които усещат наслада от консумирането на миди и други видове морски дарове, то вие ще се радвате да разберете, че те могат да бъдат здравословна и питателна храна, но ако се консумират в умерени количества.

Мидите съдържат по-малко калории и по-малко мазнини, отколкото подобни количества от другите източници на протеин. Една порция от 170 грама съдържа 292 калории и 8 г мазнини. За сравнение, същия размер пилешка пържола съдържа 402 калории и 24 грама мазнини. Мидите имат умерено количество холестерол, а съдържат повече калций, магнезий и фосфор от говеждото и птичето месо.

Мидите са източник и на достатъчно количество витамин B-12 и предоставят на организма важните омега-3 мастни киселини.

Все пак трябва да се знае, че хората които пипат или консумират сурови миди, са изложени на риск от хранителни заболявания, причинени от бактерии, паразити и патогени. За да се намали този риск, трябва да си миете ръцете и всички повърхности или прибори, които са влизали в контакт със суровите миди и то възможно най-скоро.

Изхвърлете всички пукнати или счупени миди, които откриете преди готвене. Съхранявайте мидите в хладилник, докато решите да ги готвите или ядете. Никога не консумирайте миди, които са били извън хладилника в продължение на повече от час -два.

Ако сте бременна или имате слаба имунна система или страдате от чести стомашни киселини, трябва да избягвате мидите като храна, поради риск от излагане на бактерии. Децата и възрастните хора също са с повишен риск от хранителни заболявания и затова по-добре да избягват този морски дар.

Преди да решите да готвите миди се уверете, че те са пресни. Пригответе ги на пара или ги сварете. Замразените миди могат да бъдат съхранявани до три месеца и могат да стоят размразени в хладилник до 24 часа, като не се замразяват повторно.

Мидите, уловени от одобрени води, третирани и обработвани в санитарни условия са безопасни за здравите индивиди.

Суровите или частично приготвени миди могат да създадат голям риск от заболявания при лица с някои вече съществуващи медицински състояния, включително чернодробно заболяване, хронична злоупотреба с алкохол, рак, диабет, възпалителни чревни заболявания, имунна недостатъчност и др.

Алергията към мидите се проявява с различни специфични симптоми от астма, през стомашно-чревни болки и повръщане, до екзема и главоболие. Избягвайте миди, ако подозирате, че сте алергични към тях.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари