Август е любим месец за море и почти винаги се връщаме от плажа, събрали миди и рапани. А когато допрем раковина до ухото си, чуваме шума на морето. Защо става така, се опита да разбере Станислава Цалова.

Рапаните по нашето крайбрежие се появяват сравнително скоро - преди около 50 години. Вече не можем да си представим плажа без тях обаче. Наистина ли това е шумът на морето, глас от раковината или чуваме собствената си кръв, която циркулира? Оказва се, че отговорът далеч не е толкова прост.

„Колкото и да си мислим, че се намираме на тихо място, всъщност ние винаги сме обградени от някакви звуци. Когато доближим раковината до ухото, тези слаби външни шумове, поради явлението резонанс, разтрептяват въздуха в тази въздушна кухина. Тези трептения се усилват, поради голямата площ на раковината и ние чуваме този характерен шум”, обясни доц. Виктор Иванов.  

Същият ефект можете да получите ако просто поставите дланите на двете си ръце близо до ухото.

„Вълната излъчва звук с много разнообразен спектър, който много наподобява спектъра на излъчване на раковината, става въпрос именно за съвпадение а не за някаква закономерност”, допълва доц. Иванов.  

Звукът на раковините може да е и нещо повече от морски шум. В Индия от хиляди години раковините се използват като ритуални музикални инструменти, на Карибите са ги използвали и като тромпети.