Откриха рифови рибки, които се грижат за потомството си (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 май 2017 в 16:16 4226 0

Биолози откриха нов вид тропически риби, които се грижат за своето потомство, което е необичайно за повечето жители на кораловите рифове. Резултатите са публикувани в списание ZooKeys.

Обикновено рибите, обитаващи рифовете, снасят огромен брой яйца, които се носят по течението, а след това се отлагат някъде по кораловия риф. Сега изследователи от Университета на Калифорния в Санта Круз откриха нов вид тропически риби, които се грижат за малките си в рифа, като ги защитават, докато рибките не станат достатъчно големи, за да се грижат сами за себе си.

Биолозите са открили тези риби по време на една скоро завършила експедиция до бреговете на Филипините. От около 380 вида коралови риби, известни на учените, само три имат подобно поведение. Изследователите са нарекли новия вид Altrichthys alelia. Тези риби живеят в плитките води около малкия остров Бушуанга. 

Такава грижа определено увеличава шансовете за оцеляване на потомството. При рифовите риби, които не се грижат за потомството оцелява само един процент от потомството им, а при грижовните, според биолозите, могат да оцелеят около 35% от поколението. Въпреки това тази стратегия не е популярна сред рифовите риби. Вероятно този подход също има недостатъци, предполагат биолозите.

Според тях големият недостатък е, че хайверът, охраняван от родителите не може да се разнесе в нови територии. В резултат видът живее в ограничена област, което увеличава неговия риск от изчезване.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !